VOORWOORD

FNV DICHTBIJ, OOK IN CRISIS

Ingrid Rep, algemeen secretaris FNV, over hoe de FNV tijdens de coronacrisis dichtbij bleef en blijft.

Nederland schudt sinds maart aardig op zijn grondvesten. Waar pandemieën voorheen vooral nog iets van ‘over de grenzen’ waren, wordt Nederland nu niet gespaard van de gevolgen van het coronavirus. Niet alleen voltrok zich hier een ingrijpende gezondheidscrisis, maar werd de impact op de arbeidsmarkt al snel duidelijk. Honderdduizenden werknemers zijn al geraakt.

VERTROUWD BAKEN

Het is nog eens extra gebleken hoe nodig en belangrijk een sterke vertegenwoordiging van werknemers is. Dat de vakbond in tijden van crisis voor veel werkenden een vast en vertrouwd baken is. Ondanks dat onze kantoren niet meer fysiek te bezoeken waren, bleven we dichtbij. Zo heeft onze ledenservice tienduizenden extra telefoontjes gehad en afgehandeld van leden met vragen over corona en werk. En ook onze uitgebreide webpagina www.fnv.nl/corona heeft bijna 2 miljoen bezoekers geïnformeerd.

CREATIEF EN DAADKRACHTIG

We hebben van veel leden gehoord dat ze trots zijn op de zichtbaarheid en dienstverlening van FNV. En daar hebben wij dan ook vol op ingezet, met alle uitdagingen van dien. Ook FNV-medewerkers zijn massaal gaan thuiswerken: van medewerker contactcenter tot wij van het bestuur. De spreekuren zijn van fysiek naar online en telefonisch gegaan. Collega’s werken samen via online tools. Veel creativiteit en daadkracht kwam los binnen de organisatie.

Het heeft ons geleerd hoe snel je in korte tijd dingen voor elkaar kunt krijgen. Als je samen de schouders eronder zet. Deze daadkracht blijft de FNV ook in de buitenwereld laten zien. De gevolgen voor onze leden van de coronacrisis zijn nog lang niet voorbij. Op de FNV en onze gezamenlijke inzet kunnen zij rekenen.

Ingrid Rep Algemeen secretaris FNV