VOORWOORD

FATSOENLIJK LOON EN DE VERKIEZINGEN

FNV-voorzitter Han Busker blikt in het voorwoord vooruit op de Tweede Kamerverkiezingen.

Het is misschien niet iets waar veel mensen zich al dagelijks mee bezighouden, maar over ongeveer een jaar vinden de volgende Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de komende maanden gaan de politieke partijen aan de slag om programma’s te schrijven voor deze verkiezingen. Voor de FNV is het van groot belang om de ideeën die we hebben en de successen die we behaalden, in deze verkiezingsprogramma’s te laten terugkomen.

POLITIEK MOET HET NU LATEN ZIEN

Het is heel goed dat politieke partijen over de hele breedte ons nu nazeggen dat de flexibiliteit van de arbeidsmarkt is doorgeslagen. Dit is echt een groot verschil met hoe ze er vier jaar geleden over dachten en hoe ze toen uitdroegen dat het einde van de vaste baan in zicht was en dat flex de toekomst zou zijn. In de komende periode mogen ze het ook laten zien door maatregelen voor meer vaste contracten en hogere lonen op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s.

HOGER MINIMUMLOON

Maar dat is nog niet genoeg. Wij vinden dat het minimumloon in Nederland omhoog moet. Op dit moment zijn het minimumloon en een onzeker contract niet genoeg om fatsoenlijk van te kunnen leven en om optimistisch naar de toekomst te kijken. Een minimumloon dat doorstijgt naar 14 euro is daarom van groot belang om op te nemen in de verkiezingsprogramma’s en dat zal ook een belangrijk punt zijn waar de FNV de politieke partijen op zal beoordelen. Met dit onderwerp en nog veel meer onderwerpen die onze leden raken, gaan we de komende maanden, boven en onder de radar, hard aan de slag.

Han Busker
Voorzitter FNV